De beste salsa scholen in Nederland

Nederland is een zeer divers land als het aankomt op dansen. De oudste vorm van dans is de oud-Nederlandse volksdans traditie. Dit is een dans waarin mensen op een rij staan en met klompen tegen elkaar schoppen. Tijdens zijn echter veranderd en tegenwoordig voelen meer mensen zich in Nederland aangetrokken tot Spaanstalige muziek, waaronder tango en salsa. In Nederland is één grote onderneming die zich toelegt op salsa, dit is de Salsa Dance Squad Fantasia. Deze groep treedt op door het hele land, zowel in grote als kleinere zalen.

De Salsa Dance Squad beschikt tevens over twee choreografen; Eric Lalta en Liduina Lovert. Beide choreografen zijn verantwoordelijk voor de shows die de Salsa Dance Squad geven in het land. De Salsa Dance Squad beschikt over 15 talentvolle dansers, uitgekozen op basis van ervaring en (inter)nationale prestaties. De shows zijn bekend om entertainment, workshops voor het publiek en animatie. Daarnaast worden business events georganiseerd. Nederland beschikt daarnaast ook over een duo die in de top 10 van de wereld acteert binnen salsa en dat zijn Brian Libier en Mechteld Sterk. Een ander duo, Femke en Manoah, zijn tweemaal Nederlands kampioen salsa geworden en behoren tot de top 5 van Europa.

Grote Nederlandse salsa scholen

De grotere Nederlandse salsa scholen zijn te vinden in Breda, Arnhem en Rotterdam. We zullen deze scholen inclusief beschrijving op een rijtje zetten. Breda mag zich de salsa hoofdstad van Nederland noemen, met twee salsaclubs en behoorlijk wat actieve leden. Bij alle salsa scholen zijn ook andere dansstijlen te beoefenen. Doorgaans wordt er lesgegeven door technische en ervaren salsadansers.

  • Salsa en Zouk Breda, Bailamos Latino:Salsa & Zouk in Breda is een multifunctioneel danscentrum, waar naast salsa ook onder meer Argentijnse tango en cha cha te vinden is. Bailamos Latino beschikt over ervaren salsadansers, waar je bekwaamheid en techniek onder de knie kunt krijgen. De cha cha is een andere vorm van die lijkt op salsa, maar toch enkele duidelijke verschillen kent. Deze dans- en muzieksoort is afkomstig uit Cuba.
  • Ziko centro de danca:In Arnhem is Ziko centro de danca te vinden. Ook hier zijn diverse dansstijlen te beoefenen, waaronder dus ook salsa. Verder kan je hier jezelf nog ontwikkelen in Zouk, Tango, West Coast Swing en Kizomba. Zowel ervaren als beginnende dansers zijn hier welkom.
  • DA Dance Studio (DançAlegria):In Rotterdam kan je voor salsa terecht bij DA Dance Studio. DA staat voor DançAlegria. Dit is een algemene dansschool, waar je diverse soorten dans kunt beoefenen, waaronder ook weer Zouk en Tango, maar ook Samba en Bolero. Samba is een traditionele partnerdans, afkomstig uit Brazilië. Zouk betekent overigens feest in het Kweyol, afkomstig van de Franse Antillen.
  • Zouk Motion:Tot slot heb je in Breda nog Zouk motion. Deze dansstudio is erg groot en er zijn geregeld leuke optredens, iets meer gericht op Afro vormen van dans. Je vindt er Zouk, salsa, Merengue en Kizomba. Merengue en Kizomba zijn typisch Afrikaanse dansstijlen, maar hier doet ook veel Nederlandse jeugd aan mee.

Salsa scholen in Amsterdam:

Amsterdam mag als hoofdstad van Nederland uiteraard niet ontbreken binnen de lijst met salsa hotspots. Salsa is in vergelijking met andere Europese grote steden wellicht iets kleiner in Amsterdam, maar is wel actief. Je kunt in Amsterdam bij twee scholen terecht voor salsa; Extremos en SalsAmsterdam. Extremos is een combinatie van salsa en bachata, een muziekgenre vanuit de Dominicaanse Republiek. Voor alle levels kan je hier als salsa liefhebber terecht, dus ook als beginner. SalsAmsterdam is, zoals de naam al verklapt, volledig gericht op salsa en alles wat er bij hoort. SalsAmsterdam is te vinden aan de westkant van de stad, hier worden zowel lessen als salsa feesten gehouden.