De voordelen van salsa dansen

Salsa dansen is op een heleboel manieren een plezierige invulling van je tijd. Deze vorm van dans en muziek is afkomstig uit het Caribisch gebied, waar ‘Rhythm and dance’ bij de bevolking in het bloed zit. Salsa dansen zorgt voor sociale contacten, je bent op een leuke manier in beweging en je maakt een hoop plezier.

Sociale voordelen salsa

Dansen op Latijnse muziek is altijd zeer populair en de kans is groot dat je er mensen tegenkomt die net als jij positief in het leven staan. Lekker dansen op zomerse muziek en tussendoor ook nog eens leuke sociale contacten opbouwen, het kan met salsa muziek en dans. Begin je bijvoorbeeld met salsa is groepsvorm, dan bouw je met alle danspartners zowel een fysieke als geestelijke band op. Salsa draait volledig om ‘body language’. Zo is dansen op salsa muziek goed voor de expressie van emoties; blij en persoonlijk.

Salsa als oefening en bezigheid

Salsa is een uitdagende en goede manier om aan je lichaamsbeweging te komen. Het korte voetenwerk, schudden met je heupen en draaien om je as; je komt in aanraking met zeer diverse bewegingen. Salsa dansen is daarbij een investering in je uithoudingsvermogen, het zorgt voor gewichtsverlies en het helpt je stress kwijt te raken. Kom dus even los van het dagelijkse leven en ga lekker dansen op de vrolijke deuntjes van salsa muziek.

Impuls voor je emoties

Zoals al gezegd, is salsa dansen een goede manier om je stress kwijt te raken. Even uit de sleur van het leven en genieten van vrolijke muziek en dansende mensen. Dansen is daarnaast een effectieve manier om van je verlegenheid af te komen, waardoor het een ware impuls is voor je zelfvertrouwen. Omdat bij salsa geen persoonlijke druk of bewijslast komt kijken, is het een leuke manier om je emoties weer de goede kant op te krijgen.

Gezondheid

Salsa dansen is zowel voor jongeren als ouderen een goede invulling van de vrije tijd. Je bent nooit te oud om te beginnen en uit onderzoek blijkt zelfs dat ouderen die salsa dansen, in verhouding 7% minder kans hebben om dement te worden dan ouderen die niet salsa dansen. Doe je als oudere zelfs 11x per maand aan salsa dansen, dan is dit verschil 63%.

Voor jong en oud veel voordelen

Eén van de grootste voordelen van salsa dansen zijn de impulsen voor je gezondheid. Al die beweging is goed voor lichaam en geest. We zullen hieronder kort de belangrijkste voordelen voor je gezondheid op een rijtje zetten.

  • Beenderen en gewrichten: Salsa dansen helpt in de preventie en behandeling van osteoporose bij zowel mannen als vrouwen. Osteoporose is botontkalking en salsa dansen helpt dus om je lichaam fit en vitaal te houden. Ook voor de aanmaak van calcium in de botten is salsa dansen effectief.
  • Gewicht verliezen: Wil je graag afvallen, maar weet je geen geschikte manier om dit te doen? Ga dan salsa dansen! Je kunt per minuut wel 5 tot 10 calorieën afvallen, afhankelijk van de intensiteit. Reken dat maar eens uit op de training van een uur.
  • Alle spieren trainen: Wanneer je bezig bent met salsa dansen, gebruik je alle grote spiergroepen van je lichaam. Alle onderdelen van je lichaam dragen bij aan de uitvoering van de dans, waardoor je ook nog eens een stuk fitter wordt van salsa.
  • Houdt lichaam en geest jong: Dansen is een specifieke vorm van beweging, welke je lichaam en geest jong houdt. Naast al je spiergroepen, train je met salsa dansen ook je hart- en bloedvaten.
  • Beter is balans: Salsa dansen kan in het begin best lastig zijn. Heb je de bewegingen echter goed in de vingers, dan raakt je lichaam steeds verder in balans. Dit helpt je buiten het salsa dansen ook in je dagelijkse leven.