Gebruikelijke misverstanden bij het salsa dansen

Voor zowel mannen als vrouwen kan salsa dansen spannend zijn, zeker in het begin. Zo zijn er ook altijd de gebruikelijke misverstanden of fouten die vrouwen maken, wanneer zij naar een salsa bar gaan om te dansen. Soms zijn deze misverstanden erg grappig, maar ze kunnen voor de persoon in kwestie ook pijnlijk aanvoelen. We zullen kort een paar leuke of pijnlijke voorbeelden doornemen.

  • Verkeerde keuze voor dansschoenen: Mannen die aankomen met enorme hakschoenen of typische winterschoenen. Hoewel je waarschijnlijk de beste bedoelingen hebt, zal je helaas niet vaak worden gevraagd voor een dans. Vrouwen willen ook nog wel eens veel te hoge hakken aantrekken en dat kan er soms hilarisch uitzien. Weet je zeker dat dansen op hoge hakken je goed af gaat?
  • De verkeerde kleding: Zowel mannen als vrouwen kunnen een flinke flop maken bij de keuze voor hun kleding. Salsa dansen is zwoel, warm, opwindend. Sommige mensen kiezen voor dermate warme kleding, dat de avond waarschijnlijk door de hitte alweer snel voorbij is. Het kan echter ook de andere kant op werken, want vrouwen dragen nog wel eens kleding die teveel ‘privé’ laat zien. Mannen kleden zich soms te casual, bijna alsof ze na het salsa dansen nog uit eten willen in een duur restaurant.
  • Teveel drinken: Dit komt niet alleen voor bij het salsa dansen, maar ook in het algemene uitgaan. Dronken mensen worden doorgaans minder aantrekkelijk, hoewel je zelf misschien het omgekeerde denkt. Vooral bij salsa dansen kan het pijnlijk situaties opleveren als je dronken bent, want het snelle voetenwerk blijkt in de praktijk niet helemaal zo te lopen.
  • Te snel verliefd: Alleen omdat iemand met je wil dansen, betekent nog niet direct dat hij of zij ook een oogje op je heeft. Salsa dansen is heel vrij, vaak heb je meerdere partners op een avond. Hecht je daarom niet te snel op één persoon, want dan kun je voor onaangename verrassingen komen te staan.
  • De dansweigeraar: Salsa dansen is niet voor kieskeurige mensen. Dans gewoon met zoveel mogelijk mensen en probeer plezier te maken. Wijs je teveel mensen af, dan loop je het risico dat je de avond alleen eindigt of helemaal niet salsa danst. Uiteindelijk gaat het om de muziek, spanning en gezelligheid die salsa meebrengt.
  • De man/vrouw verhouding: Ben je een vrouw, dan wacht je waarschijnlijk op een aantrekkelijke casanova die jou ten dans vraagt. FOUT! Er is geen vaste rolverdeling bij het vragen om een dans bij salsa. Als vrouw kan je dus prima een leuke man vragen om de dans.
  • Op het verkeerde moment aankomen: Pijnlijk maar waar, iedereen komt wel eens op het verkeerde moment binnen. Probeer te achterhalen op welk tijdstip de meeste drukte wordt verwacht, want je wilt niet awkward en alleen in een hoekje van de zaal staan. Kom ook niet te laat, want dan mis je misschien alle plezier.

Misverstanden bij de dans zelf

Naast de algemene misverstanden die vaak hilarisch of onhandig zijn, kan je het ook tijdens de salsa dans nog behoorlijk verbruien. Zowel ervaren salsa dansers als ook beginnelingen maken nog wel eens schoonheidsfoutjes, maar er zijn ook bekendere manieren om de fout in te gaan. Heb je een leuke danspartner te maken, dan wil je natuurlijk dat alles soepel en perfect verloopt. Doe dus vooral niet het volgende:

  • Teveel draaien en keren: Salsa dansen gaat om vaste ritmes en opgaan in de muziek. Beginners willen het draaien en keren nog wel eens overdrijven, waardoor zowel jij als je danspartner moe worden. Hou het subtiel en je danspartner zal als een blok voor je vallen.
  • Geen duidelijke afspraken: Salsa heeft diverse vaste danspatronen, welke je alleen kunt leren in een klas of op een dansschool. Je wilt niet salsa dansen met een ervaren persoon, terwijl je zelf de vaste danspasjes niet kent. Dit kan er onhandig en hilarisch uitzien, maar je scoort er vaak geen punten mee, tenzij je danspartner de grap er ook van in ziet.
  • Zelf oefenen: Als je denkt dat je kan salsa dansen door simpelweg een paar keer professionals te zien optreden, dan heb je het in de meeste gevallen mis. Zelf oefenen baart kunst, dus kom uit je luie stoel.