Kleding voor vrouwen (en mannen) bij het salsa dansen

Salsa is, zeker in vergelijking met andere typen dans, een stijl die veel fysieke beweging in zich heeft. Om je daarom als vrouw volledig vrij te voelen, is het belangrijk om de juiste kleding te kiezen voor optimaal plezier. Je wilt niet dat je kleding ervoor zorgt dat je je niet volledig vrij voelt, dus daarom hebben we enkele tips voor je op een rij gezet. Eerst gaan we kort introduceren wat je allemaal kan verwachten op een avond vol salsa dansen in een nachtclub of dansstudio feest.

De fysieke aspecten van salsa dansen

Salsa is een fysiek inspannende bezigheid. Je bent constant in beweging op het ritme van de muziek, waarbij snelle hand- en voetbewegingen behoren tot de basis. De kans is groot dat je het tijdens het maken van alle bewegingen warm krijgt, dus luchtige kleding is geen overbodige luxe. Daarbij zal je veel in (fysiek) contact zijn met je danspartner, dus wil je het liefst zo min mogelijk zweten. Tot slot is salsa dansen veelal voetenwerk, dat betekent dat je schoeisel zal bepalen hoe vrij je die avond kan bewegen en hoe lang je het vol houdt.

Kleding die bestendig is tegen de warmte

Bereid je erop voor dat je het tijdens het salsa dansen erg warm gaat krijgen. Wil je je de hele avond comfortabel voelen, dan is er gelukkig genoeg keuze uit kleding. Iets met korte mouwen of losse hemdjes doen het bij het salsa dansen altijd goed. Een strakkere tube top is echter niet aan te raden, want deze neigen er naar langzaam naar beneden te zakken gedurende de vele bewegingen tijdens het salsa dansen. Probeer niet iets te dragen met een scherpe rand of klik, want deze kunnen zorgen voor (lichamelijke) irritaties tijdens de avond.

Wat moet je vooral niet dragen tijdens het salsa dansen?

Je weet zelf waarschijnlijk ook al wat materialen te noemen die niet ideaal zijn tijdens een warme avond. Kleding waarin wol of kasjmier zit, zijn niet aan te raden voor een zwoele salsa avond. Ook katoen kan soms warm aanvoelen, hoewel het wel een lichte stof is. Je benen hebben bewegingsruimte nodig, dus kies ook niet voor een lange broek of langere rok. Bedenk je altijd; hoe koud het buiten ook is, binnen is het salsa en dat is zomers.

Kleding met een open rug; hoe te dragen?

Om de avond ook voor je danspartner nog wat extra warm te maken, kan je er voor kiezen om een open rug topje aan te doen. Dit is sexy en maakt het dansen van de salsa extra zwoel. Pas wel op; als je het snel warm krijgt, dan kan een open rug met zweet zorgen voor onplezierige omstandigheden, vooral jezelf als je danspartner. Je hebt daarom enkele opties die ervoor zorgen dat je topje met een open rug ook daadwerkelijk sexy blijft:

  • Dans niet te lang achter elkaar
  • Drink niet te veel alcohol op het begin van de avond; dit zorgt ervoor dat je hartslag stijgt en dat leidt weer tot extra warmte voor je lichaam
  • Zoek tijdens pauzes de badkamer op, zodat je een eventueel zwetende rug kunt drogen
  • Zoek eventueel tussen de dansen een koele plek op om rustig bij te komen

Salsa kleding voorschriften

Er bestaan over het algemeen geen strenge voorschriften voor de kleding die je draagt tijdens het salsa dansen, zolang jij je maar de hele avond prettig kunt voelen. Draag iets waarbij je benen genoeg ruimte hebben, maar geef niet teveel bloot. Om dit probleem te omzeilen, kan je in ieder geval thuis al meerdere rokjes uitproberen. Waar je heen gaat bepaalt vaak wat je draagt, dat wil zeggen dat je moet weten waar je naar binnen gaat. Het kan onhandig zijn om in een zeer nette jurk aan te komen, terwijl andere mensen hebben gekozen voor casual kleding. Een jurk is trouwens in de meeste gevallen een kledingstijl die goed wordt gewaardeerd onder alle omstandigheden.

Je schoenen zijn belangrijk

Je voeten zijn het middelpunt van de salsa, schoenen zijn dus van groot belang. Ga je voor een lange avond salsa dansen, dan zijn originele dansschoenen met een zool van su├Ęde een prettige optie. Vrouwen kiezen echter ook vaak voor hakken, omdat dit een sexy uitstraling geeft. Dat is logisch, maar als je een beginner bent, kies dan in eerste instantie voor lage hakken. Salsa dansen kost veel energie en vraagt veel van je voeten, dus kan het in het begin best even tegenvallen om op hakken te dansen. Dit wordt later trouwens beter!

Wat kunnen mannen dragen?

Mannen hebben over het algemeen minder moeite en mogelijkheden met het kiezen van een geschikte outfit. Meestal doen nette schoenen, een wat lossere lange (nette) broek en een casual overhemdje het wel goed. Kies niet voor sneakers of rubberen zolen, want daarmee zal je als man uit de maat vallen, zowel figuurlijk als misschien ook letterlijk. Zweet je snel? Denk er dan eens over na om een extra shirt of overhemd mee te nemen naar de salsa clubavond.