Lessen in salsa dansen

Ben je op zoek naar een leuke manier om in beweging te komen, waarbij je ook nog eens veel calorieën kunt verbranden? Dan is salsa dansen echt iets voor jou! Salsa is een muzieksoort die afkomstig is uit het Caribisch gebied. Zowel de dans als de muziek heeft zich vervolgens via de Verenigde Staten over de hele wereld verspreid. Van afstand lijkt salsa dansen misschien heel lastig, maar met wat intensieve lessen kan ook jij de snelle dansstijlen onder de knie krijgen. Wil je weten hoe? Lees dan verder.

Geen reden om niet te beginnen

Stiekem droomt iedere man of vrouw er van; dansen zoals in films als ‘Dirty Dancing’ of ‘Saterday Night Fever’. In de praktijk blijkt salsa dansen nog wel eens tegen te vallen, maar je moet ergens beginnen. Wie weet ben jij de volgende die de vrouwen gek kan maken met je passionele dansstijl. Waarom zou je eigenlijk niet beginnen met een paar lessen salsa? Je kan op een leuke manier bewegen en ook nog eens indruk maken op je omgeving.

Populair met een reden

Hoewel salsa zijn hoogtepunten beleefde in de jaren ’70 en ’80, is de dansstijl en muziek nog steeds mateloos populair onder zowel jongeren als ouderen. Dat is ook niet zo gek, want de zwoele Latijnse klanken brengen iedereen in de juiste sfeer. Daarnaast is het dansen op salsa muziek en op de juiste maat niet zo moeilijk als je denkt, want een paar lessen kan al genoeg zijn om de basis onder de knie te krijgen. Kies je partner en steel samen de show!

Nieuwe mensen ontmoeten

Salsa is misschien niet zo bekend in je eigen vriendengroep, maar de lessen worden bezocht door heel veel verschillende mensen, die het net als jij leuk vinden om nieuwe mensen te ontmoeten. Stap daarom uit je comfort zone en voel je thuis tussen diverse mensen, met diverse culturele achtergronden. Buiten dat salsa dansen vooral veel ‘fun’ is, kan je trouwens ook nog 400 calorieën verbranden terwijl je bezig bent. Wie wil nou niet lol maken terwijl je, je lichaam een plezier doet?

Hoe gaat dat; salsa dansen?

Salsa dansen voor beginners is niet zo lastig als je denkt. Wel moet je een gezonde dosis gevoel voor muziek en beats hebben, want de salsa dansen gaat namelijk op 8 tellen, ook wel beats. Het ritme gaat op de volgende manier: Stap, stap, stap, pauze, stap, stap, stap, pauze én herhaling hiervan. Het voetenwerk gaat soms sneller, maar soms ook op een normaal tempo, afhankelijk van de klanken van de muziek. Je kan daarbij salsa dansen op 1, maar ook salsa dansen op 2. Voor beginners is dit soms lastig, daarom gaan we je de verschillen zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen.

Salsa dansen op 1

Dit is de meest gebruikte vorm van salsa dansen. In deze vorm beginnen de mannen met een stap naar voren, terwijl bij salsa dansen op 2 de mannen beginnen met een stap naar achteren. Verder volg je binnen deze dans de basis voorwaarts- en achterwaartse stappen. Doorgaans leg je één hand op de schouder van je partner, waarbij je de andere hand gebruikt om je danspartner vast te houden. Bij salsa dansen op 1 maakt de man een eerste voorwaartse stap met de linkervoet.

Salsa dansen op 2

Salsa dansen op 2 lijkt erg op salsa dansen op 1, alleen starten mannen in de vorm met een achterwaartse stap, waarbij ook de tellen dus enigszins verschillen. Tevens maak je bij het salsa dansen op 2 ook meer gebruik van de armen en handen, evenals andere lichaamsdelen. De vrouwen doen in deze vorm een speciale onderarm draai.