Salsa Kampioenschappen over de hele wereld

Danskoppels die zich binnen het muziekgenre salsa willen onderscheiden, hebben de mogelijkheid om mee te doen aan enkele hoog aangeschreven kampioenschappen over de hele wereld. Er zijn meerdere kampioenschappen die claimen hét Wereldkampioenschap te zijn. Aan deze kampioenschappen doen ook afvaardigingen uit Nederland mee, bij wie rhythm and dance in het bloed zit. Welke kampioenschappen er allemaal bestaan, dat zullen we inclusief een beschrijving voor je op een rij zetten.

Mayan World Salsa Championships

Eén van de oudste en meest bekende kampioenschappen is de ‘Mayan Worlds Salsa Championships’. Zowel professionals en amateurkoppels krijgen de kans om zich tijdens dit kampioenschap, gehouden in Club Mayan in Los Angeles, te kronen tot ’s werelds beste salsa danser en danseres. De Mayan World Salsa Championschips kregen veel publiciteit door filmpjes die zij op hun website en op Youtube plaatsten. Bij een salsa club uit Los Angeles, hoort uiteraard een LA-style salsa dansen, dat is dus weer een specifieke tak voor dansers. Het kampioenschap is jarenlang gedomineerd door Johnny Vazquez, die vervolgens besloot om een tour door Europa te maken en hier het salsa dansen nog meer op de kaart te zetten.

WSF World Salsa Championships

De WSF World Salsa Championships worden georganiseerd door Isaac en Laura Altman. Dit duo vormde in 2001 de wereldwijde federatie van salsa dans. Sinds 2002 wordt dit grote kampioenschap gehouden in het zonnige Miami, vlakbij het Caribisch gebied dus. Je hoeft hier niet alleen als koppel aan mee te doen, maar hebt keuze uit liefst 13 diverse competities, waaronder solo of team competities. Ook is er voor verschillende jongere leeftijdsgroepen een competitie, om jong talent de kans te geven zich te tonen aan het publiek. Het WSF Kampioenschap kreeg door de grootste amateur salsavereniging van de Verenigde Staten erkenning, als zijnde één van de belangrijkste kampioenschappen binnen het salsa dansen ter wereld.

World Salsa Open

De World Salsa Open heeft zijn naam mee als internationaal kampioenschap voor salsa dansen. Toch is dit kampioenschap niet de grootste ter wereld, maar vooral populair onder deelnemers vanuit het Zuid-Amerikaanse continent. Wellicht komt dit, omdat de World Salsa Open ieder jaar in Puerto Rico wordt gehouden, als sinds het jaar 2002. Alles is binnen dit evenement gericht op het Spaanstalige, waarmee salsa nauw verbonden is. In 2017 wordt de Wold Salsa Open overigens gehouden van maandag 24 tot woensdag 26 juli.

World Salsa Championships

In het jaar 2005 probeerde salsa promotor Albert Torres, zelf een bekende salsa danser uit het verleden, een nieuwe internationaal kampioenschap op de kaart te zetten. Dit kampioenschap werd georganiseerd in samenwerking met andere promotors en kreeg de lang gekoesterde aandacht van televisieplatforms, zoals ESPN. Voor salsa dansers is het mogelijk om in vier categorieën deel te nemen, namelijk ‘salsa op 1’, ‘salsa op 2’, ‘Cabaret’, ‘Groups’, zoals het welbekende ‘Rueda de Casino’. In 2009 kreeg het kampioenschap te maken met een abrupt einde, toen financiële problemen de organisatie teisterden. In 2016 werd het evenement echter weer nieuw leven in geblazen en ESPN zorgde voor de nodige aandacht om het evenement op de kaart te zetten.

World Latin Dance Cup

Latin Dance is een breder aanbod van Latijns-Amerikaanse dansen, waaronder cha cha en Bachata. Ook dit evenement werd georganiseerd door Albert Torres en voor het eerst gehouden in het jaar 2010. De eerste editie van de World Latin Dance Cup werd gehouden in San Diego, in het uiterste zuidwesten van de Verenigde Staten. De 2e editie werd gehouden in Las Vegas en sindsdien zijn alle onderdelen van de WLDC verplaatst naar Miami, dichter in de buurt van het Caribisch gebied en dus met een groter bereik.

World Salsa Summit

De World Salsa Summit is één van de meest erkende salsa kampioenschappen van dit moment. Het evenement werd voor het eerst gehouden van 31 januari tot 3 februari 2013. Binnen dit kampioenschap hebben salsa dansers de meeste keuze uit categorieën, ruim 20. De organisator van het evenement is Billy Fajardo, die eerder zelf successen kende in salsa en ook hoofd van de jury was geweest bij de World Latin Dance Cup. Ook dit evenement wordt jaarlijks gehouden in de salsa hoofdstad van de wereld; Miami.

De World Salsa Federation

Salsa dansen is inmiddels uitgegroeid tot een professionele danssport. De federatie van salsa dansen, de World Salsa Federation, is (uiteraard) gevestigd in Miami. De federatie werd in 2001 opgericht om salsa dansen wereldwijd op de kaart te zetten en de volgende stappen te zetten binnen deze tak van dans. Met de komst van deze federatie werd salsa dansen niet alleen officieel erkent als dans, maar ook als kunst(greep), met als doel de deelnemende dansers status te geven. Alle salsa organisaties hebben zich door de jaren heen aangesloten bij de federatie en dit heeft ervoor gezorgd dat evenementen steeds vaker op professionele wijze kunnen worden opgezet. Inmiddels worden in tal van categorieën wedstrijden gehouden, waaronder voor aanstormend talent.